EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Диляна Василева, ръководител Център по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Софиямед“: Разполагаме с последно поколение ПЕТ скенер

Изкуственият интелект ни помага и улеснява работата ни с апаратурата

Центърът ни е изграден по швейцарски модел

 

Вестник 24 часа
26.1.2024

 

-Д-р Василева, вие оглавявате най-новия Център за нуклеарна медицина с последно поколение ПЕТ скенер в УМБАЛ „Софиямед“. Какво предлага той на българските пациенти?

Центърът e изграден по швейцарски проект с модерна визия, разполагайки с последно поколение апарат на технологичния гигант Siemens Healthineers. Създадохме уютна атмосфера за нашите пациенти, които са при нас около  3-4 часа- средно толкова отнема изследването с ПЕТ скенер. Технологично сме оборудвани на възможно най-високото ниво. В Центъра и едноименното отделение има постоянен видео и аудио контрол, даващ сигурност на пациентите през цялото време на престоя им. Екипът ни е млад и амбициозен.

Възможността да видя, да работя и специализирам на различни места извън България е ценна за мен, сега мога да сравня Центъра по Нуклеарна медицина към УМБАЛ „Софиямед“ с някои от водещите европейски центрове. Поради този факт съм изключително радостна, че българските пациенти имат досег до последните технологии в медицината. При нас много работим в насока към подобрение на условията за престой на пациентите. Създадохме наш алгоритъм на работа, направихме процеса на попълване на документите по-лесен и удобен както за пациентите, така и за персонала.

Наше голямо предимство е, че УМБАЛ „Софиямед“ има изключително добри специалисти онколози, хематолози, хирурзи, лъчетерапевти и др., с които работим заедно и това е голям плюс за пациента и дава възможност за съвременна диагностика и комплексна терапия. Създаването на мултидисциплинарен екип от различни специалисти води до по-бързи и ефективни решения с индивидуален подход към всеки онкологично болен.

Винаги е по-добре всичко да е на едно място, да има тясна колаборация между специалистите.

 

-Разкажете повече за изследването с ПЕТ скенер, какво да очакват пациентите?

Изследването ПЕТ/КТ е неинвазивен комбиниран образен метод за целотелесно скениране. Състои се от компютър-томографска част (КТ), последвана от позитронно-емисионната томография (ПЕТ). Изследването е безболезнено, системата на скенера е отворена и се понася добре от хората, скенирането е с продължителност около 15-20мин.  

Около 97% от изследванията с ПЕТ/КТ  са свързани с онкологичната практика - за диагностициране, стадиране, рестадиране и оценка на отговора на терапията  (хирургия, химиотерапия, лъчетерапия) на много видове онкологични заболявания. Подобряването на точността, съчетано с удобството за представяне на анатомична и функционална информация, направи ПЕТ/КТ най-важната техника за изобразяване на туморни заболявания в момента.

Показанията за ПЕТ скенирането включват още случаи, при които другите образни методи не могат да локализират първичния тумор, също дава диагностична информация за биопсия, за планиране на лъчелечение, за диференциране на остатъчен тумор от фиброза или некроза след лечение и др.

 

-За какви други, освен онкологичнни заболявания, се провежда изследване с ПЕТ скенер?

ПЕТ/КТ основно се наложи в онкологията. Но да, прилага се и при различни неврологични и кардиологични заболявания, при неясни фебрилни състояния и др., но трябва да има много специфични индикации за провеждането му в такива случаи.

 

-Кои са най-честите притеснения на вашите пациенти от изследването?

На първо място притеснението им идва от това, че трябва да бъдат изследвани навреме и не намират къде това може да се осъществи най-бързо. Интересуват се за самата процедура дали е болезнена, какво представлява, дали веществото, което се инжектира е безопасно за техните близки и тях, даже за домашните им любимци. Някои от тях имат физически проблеми или се страхуват от затворени пространства. По отношение на страха от радиоактивното вещество –  радиоактивният маркер е с кратък период на полуразпад и е създаден за медицински цели. Освен бременност и спиране на кърмене за 24 часа, няма никакви други противопоказания за изследването. В медицинската практика не са установени данни за странични ефекти от използвания радиофармацевтик.

Количеството инжектиран радиофармацевтик е минимално и излагането на пациента на йонизиращо лъчение е напълно сравнимо с други подобни изследвания.

Имаме писмени инструкции и обяснения на най-честите въпроси на пациенти и на нашия сайт,  но когато искат повече информация, могат да се обадят на телефона на Центъра.

 

-Как новите технологии ви помагат да постигате по-точни диагностични резултати?

Както във всяка една сфера, така и в медицината, изкуственият интелект, интегриран в апаратурата, ни помага и улеснява работата с него. Софтуерът, който се използва за визуализиране на образите, също е снабден с различни иновативни инструменти с изкуствен интелект. Това спомага за по-бързо и точно взимане на решения. Целият ни екип от лекари  премина през специално обучение от представител на Siemens Healthineers от Австрия за работа с иновативния софтуер. Технологиите са си технологии, но е важно да има опитен екип, който да интерпретира образите и да даде отговор на лекуващите лекари за състоянието на пациента.

В екипа ни се включи проф. д-р Антония Цоневска – един от най-добрите специалисти в тази област, имаме и лекари със специалност образна диагностика, както и млади и умни колеги. Добрият софтуер помага, но основното е в ръцете и умовете на специалистите и опита, който имат. Лаборанти, сестри, регистратори са обучени да работят екипно и отговорно.

 

-Изследването е скъпоструващо, поема ли се от НЗОК?

За здравно осигурените български граждани изследването се поема изцяло от НЗОК. Направление може да бъде издадено само от хирург, медицински онколог или лъчетерапевт. За неосигурените лица изследването може да се извърши платено по ценоразпис.

 

-Има ли пациенти, които не искат или не могат да чакат и си плащат изследването-колко е често това?

Много, много рядко се случва. Стараем се да можем да осигурим изследването да бъде извършено навременно.

 

-В последните години на много места в България се инсталираха ПЕТ скенери, това добре ли е за пациентите?

Да, и това е много полезно, за да се посрещнат нуждите от добра и навременна диагностика, което пък е предпоставка и за ранно и адекватно лечение. За съжаление, все повече нараства броя на онкологичните заболявания в национален и световен мащаб. Все повече хора имат нужда от стадиране, рестадиране и проследяване на ефекта от терапията. Ще подчертая отново обаче, че е много важно в структурата на една болница да има всичко – и диагностика, и лечение. При нас в УМБАЛ „Софиямед“ това е факт. Смятам, че специалността нуклеарна медицина в България в последните 10-15 години се развива с пълна сила. Нашият модерен Център по нуклеарна медицина е създаден именно с цел осигуряване на комплексна онкологична грижа за пациентите заедно с онкологичния ни център, центъра по лъчетерапищ и хематология и др. отделения от УМБАЛ Софиямед.

 

 

КАРЕ:

ЧАС за изследване с ПЕТ скенер в УМБАЛ „Софиямед“, БАЗА 3-София, бул.Джавахарлал Неру“ 23, ет.-1 може да запишете на тел. 0895 555 690

Работно време Регистратура: 8:00-15:00ч. /в работни дни/

 

Визитка д-р Василева:

Д-р Диляна Василева има над 26г. опит в областта на нуклеарната медицина. Завършва медицина през 1994г. в МУ София. Придобива специалност по нуклеарна медицина през 2000г. Започва практиката си през 1995г. в Отделение по радиоизотопна диагностика към Клиника по онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“ и като асистент по нуклеарна медицина в МУ София. От 2006г. е началник на Отделението по нуклеарна медицина в МБАЛНП “Свети Наум“, а от 2013г. работи в Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. През тези години се занимава с преподавателска дейност на български и чуждестранни студенти към МУ- София.

Има проведени специализации в Италия /Милано/, Дания /Олборг/, както и участия в национални и европейски конгреси по нуклеарна медицина, множество курсове и обучения.

Има интереси в областта на съвременна диагностика на злокачествените заболявания и нуклеарна неврология. Оглавява новия Център по нуклеарна медицина и едноименното отделение в УМБАЛ "Софиямед" от декември 2023 г.