EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Екатерина Бърлиева, педиатър и детски кардиолог в ДКЦ "Софиямед": Прекомерната консумация на енергийни напитки може да причини сърцебиене и повишено кръвно налягане

Енергийните напитки - опасната POWER

Ивет САВОВА, Маргарита ДИМИТРОВА

Филтър  Стр. 10, 11
25.9.2024

 

Да сме мощни в живота като BMW на пътя. Всеки от нас иска да има повече power. А и самочувствието е различно. Преди дълго пътуване, по време на тежка сесия или просто за събуждане след бурна нощ кой не е посягал към кенчетата с газирана течност, от която и слон може да се ококори. Енергийните напитки са познати от десетилетия у нас, те са задължителен асортимент в големи вериги, предлагат се и в малки магазинчета. Купуват ги хора от различни възрастови групи, без дори да се замислят има ли проблем с прекомерната им консумация.

Преди около месец тези продукти попаднаха в центъра на вниманието, след като скандалната фолк певица Диона, която преди беше засечена да шофира на градус, пред своите над 445 000 последователи в Инстаграм промотира алтернатива - енергийни прахчета за смъркане. Те се приемат чрез тръбичка, включена надлежно в комплекта. След разразилия се скандал Комисията за защита на потребителите реши да глоби с до 30 000 лева фирмата, която разпространява въпросните прахчета, но не защото крият някаква опасност, а понеже липсвала информация на сайта на търговеца за адреса, както и форма за отказ от поръчката.

Това е само повод да видим какво точно се крие в толкова популярните енергийни напитки, кои са основните им потребители, какви са добрите и лошите им страни и колко често е безвредно да се употребяват.

Въпреки че няма официално определение за енергийните напитки, обикновено те се продават за повишаване на вниманието, бдителността и енергията. Съдържат различни комбинации и количества от кофеин, витамини от В групата, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба), таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин. Разработени са за подкрепа на умствената и физическа активност, за намаляване на признаците на умора. Кофеинът действа ободряващо както физически, така и психически. Той обаче може да повиши нивата на адреналин, което пък води до пристрастяване. В 300 мл енергийна напитка се съдържа кофеин, колкото в една голяма чаша кафе. Когато се приема кофеин наведнъж в много голямо количество, се повишава кръвното налягане и сърдечната честота и това може да доведе до припадък. Според европейския орган за безопасност на храните децата и тийнейджърите могат да пият до 3 мг кофеин на килограм телесно тегло дневно.

Маркетингът на тези напитки е насочен особено към тийнейджърите, а производителите спонсорират или рекламират екстремни спортни събития и музикални концерти, насочват се към младежка аудитория чрез социалните медии. Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат данните от национално проучване на агенция Blue Point, направено по поръчка на "Лидл България". В него са анкетирани 800 души в две възрастови групи: 7-13 и 14-18 години. Резултатите сочат, че 32,5% от по-малките деца са посягали към стимулиращите напитки, а при тийнейджърите този дял се вдига до 73 на сто, което означава почти трима от всеки четирима. Данните показват още, че 10,8% от 14-18-годишните консумират енергийни напитки всеки ден, а 21% -няколко пъти седмично. Тези числа са странни, особено когато става дума за продукти, които досега са стояли в периферията на обществения интерес и за тях липсва пълномащабно изследване. Според друго проучване, част от кампанията "ХраненеСмисъл", направено през януари тази година, 68,4% от родителите у нас не поставят ограничения в храненето на своите деца. Затова е изключително важно какво казват специалистите по въпроса.

"Прекомерната консумация на енергийни напитки при децата най-често има последици за сърдечносъдовата и нервната система. Особено неблагоприятно се отразява върху настроението и регулацията на съня. Влошава се хормоналният баланс, увеличава се рискът и от метаболитни нарушения, включително инсулинова резистентност, наднормено тегло и затлъстяване", смята проф. д-р Дарина Найденова, председател на Националната асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ).

***

Вече 75 години на пазара, продажбите продължават да нарастват

Първата енергийна напитка се появява в САЩ през 1949 г. и се продава като Dr. Enuf, съдържа кофеин и витамини от група В. Но напитката такава, каквато я познаваме, е създадена в Япония след Втората световна война. През 1962 г. Taisho Pharmaceutical произвежда Lipovitan D, билков енергизиращ тоник, който първоначално е продаван на шофьори на камиони и работници във фабрики, които трябва да останат будни за дълги смени.

В Европа енергийните напитки са пуснати за първи път през 1987 г. Интересът избухва в целия свят след пускането на Red Bull десет години по-късно. Оттогава пазарът на тези продукти се разраства бурно с предлагането на най-различни марки. Приблизително две трети от потребителите са на възраст 13-35 години, а момчетата са две трети от пазара. Съединените щати са водещият пазар, през 2023 г. продажбите там достигат около 19 милиарда щатски долара. Следват Обединеното кралство, Япония и Испания. Средногодишно в нашата страна се консумират около 19 000 000 литра енергийни напитки.

Някои държави вече ограничиха продажбата им на деца, други обмислят подобен ход. "Все повече и повече държави защитават децата от енергийни напитки - ние също трябва", заявява главният изпълнителен директор на Центъра за детско здраве в Дания Мортен Грьонбек пред Euronews Business. Ако Дания реши да въведе по-конкретни регулации, ще последва Латвия, Литва и Полша, които наложиха възрастови ограничения. Обединеното кралство също може да се включи, защото Лейбъристката партия обяви предизборно, че ще забрани продажбата на енергийни напитки с кофеин на лица под 16 години.

***

Внимателно при спортистите

Много често не се прави разлика между спортни и енергийни напитки. Спортните съдържат електролити и това е основната разлика. Използват се от хора, които губят вода по време на тежки тренировки и изпотяване. Някои имат в състава си само соли и електролити, а други - и добавени захари.

Освен това се знае, че кофеинът е диуретик, който насърчава изхвърлянето на течности. Енергийните напитки не бива да се използват за заместване на електролити и течности, загубени по време на тренировка, предупреждават специалистите. При прекомерна употреба хората стават нервни и тревожни, имат проблеми със съня, което причинява повече умора с течение на времето.

Според Американската администрация по храните и лекарствата над 1400 милиграма кофеин дневно се считат за прекомерни за повечето възрастни. Това е еквивалентът на четири или пет чаши кафе. Затова е наистина важно да погледнете внимателно етикета, преди да отворите кутийката.

Трябва ли да се пият енергийни напитки преди спортни дейности? Като цяло не. Водата е най-добрата форма на хидратация. Тези, които се притесняват от загубата на електролити - спортисти или работници на открито в горещо време, е добре да избягват енергийните напитки и да консумират спортните. Ако страдате от продължаващо изтощение, важно е да разберете защо. Уверете се, че няма основни медицински проблеми като анемия, сънна апнея. Промяната в диетата също ще даде повече енергия, както и допълнителната физическа активност. Пиенето на много течности през деня може да помогне повече от енергийна напитка и без риска, който идва от консумацията на прекомерни количества.

***

Д-р Екатерина Бърлиева, педиатър и детски кардиолог в ДКЦ "Софиямед": Прекомерната им консумация може да причини сърцебиене и повишено кръвно налягане

Д-р Екатерина Бърлиева е специалист педиатър и детски кардиолог в София с над 30 години опит. Завършва Медицинския университет в София и има придобити специалности "Детски болести" и "Детска кардиология". Дълги години д-р Бърлиева практикува в СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" и преподава в Катедрата по педиатрия към Медицинския университет в София. През 2020 г. е отличена с приза на Българската педиатрична асоциация "Моят любим педиатър".

 

Доктор Бърлиева, има твърдения, че енергийните напитки са вредни за сърцето. Какво е влиянието им при подрастващите?

Ефектът е като при възрастните. При подрастващите обаче положението е малко по-сложно, тъй като те са в период на бърз растеж и на много сериозна хормонална пренастройка, свързана с пубертетното съзряване. В този период регулацията на всички функции в организма е малко нарушена, защото тя трябва да се приведе вече на ново ниво. Това допълнително усложнява нещата, защото енергийните напитки, всъщност кофеинът, който се съдържа в тях, има много силен ефект върху единия клон на вегетативната нервна система - симпатикусът. Така че всички странични ефекти на енергийните напитки при младежите са по-силно изразени. Това са ефекти върху нервната система, на първо място, и посредством нея върху сърдечносъдовата система. Много силно започва да преобладава тонусът на симпатикуса, тоест т.нар. стрес-хормони. Това води до известно нервно напрежение, сърцебиене, повишена тревожност.

 

Възможно ли е честата консумация да причини увреждания или болести?

Нямаме наблюдения да причиняват болести като исхемична болест, инфаркт, органично засягане на сърцето. Но много често се срещаме с функционални нарушения във връзка с повишения тонус на симпатикуса - сърцебиене, повишено кръвно налягане, повишена тревожност, безпокойство, понякога болка в гърдите, която не се дължи на заболяване.

Функционални нарушения срещаме доста често и често ги свързваме с повишената консумация на енергийни напитки, но и не само с това. Искам да подчертая, че енергийните напитки, съдържащи кофеин, са само един от факторите, които влияят. Последните 3-4 години, пандемията и всички събития около нея също оказват влияние. Не мисля, че приемът на енергийни напитки може да причини трайно увреждане на сърдечния мускул, освен ако не са много, много високи дозите. Ефектите са временни, защото кофеинът бързо се разгражда в организма. Така че симптоми може да има в рамките на няколко часа.

 

Какви оплаквания най-често срещате в практиката си?

Идват пациенти с пристъпно сърцебиене, повишено кръвно налягане и свързаните с него симптоми, като главоболие, напрежение в главата. При пациентите, които имат постоянно ускорена сърдечна дейност, търсим и други причини освен тези напитки. Те само допринасят за тези симптоми, но допринасят сериозно. Така че първата ни работа като специалисти е да ги изключим от режима на хранене. Задължително казвам да не се консумират.

 

В кафето също се съдържа кофеин. То по-безвредно ли е?

По принцип то също не се препоръчва в детска възраст и периода на пубертетно съзряване по същите причини. На някои хора кафето може да вреди дори в зряла възраст. Всичко е въпрос на доза и количество. Бих определила минимална възрастова граница от 15-16 години и максимум две кафета на ден.

Смятате ли, че трябва да има регулация на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни?

Аз също съм си задавала този въпрос, но мисля, че ще бъде много трудно осъществима такава регулация. Тези напитки влизат в категорията на ободряващите като кафето, черния чай или газираното. По-скоро смятам, че е необходима много активна информационна кампания, която да включва семейството, лекарите, училището.

 

Наблюдавате ли ръст на кардиологични проблеми сред децата?

Да, след пандемията се наблюдава ръст на кардиологични проблеми, които не са органични и вродени. Става дума за функционалните нарушения, които вече споменах. Стресът от училище, енергийните напитки, телефоните, които са много съществен фактор за напрягане на мозъка и нервната система, се натрупват. Хранителният режим също играе роля - повишена консумация на сол, въглехидрати, наднорменно тегло и свързваният с него метаболитен синдром, което включва и повишено кръвно налягане.

 

Интересуват ли се подрастващите от личното си здраве?

В най-общ план не. Но това е нормално, защото се чувстват добре и смятат здравето за даденост. Когато се появи проблем, тогава някои от тях започват да се замислят, но въпреки това доста трудно се съгласяват на промени в начина си на живот, тъй като се притесняват да не бъдат изолирани от компанията, в която са. Затова е много важен подходът към подрастващите.