EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Миряна Сечанова: Не всяка бучка е рак на гърдата

С напредването на възрастта, жените се налага да обръщат повече внимание на здравето на гърдите, отколкото в младостта. Килограмите, промените в хормоните, наследствеността и начинът на живот са фактори, които могат да причинят всяко заболяване, но те оказват влияние и върху гърдите и затова призивите за превенция на техните заболявания от страна на специалистите са за редовни прегледи и наблюдение.
 
БНР, Нощен хоризонт
7.10.2024
 
Месец Октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата.
 
 
Д-р Миряна Сечанова работи с болката на жените. Тя самата е жена и това няма как да не я направи по-съпричастна към техните проблеми. В същото време от нея се изискват хладни и неоспорими решения със скалпела на операционната маса. 
 
"Честотата на случаите на проблеми с гърдите при жените се увеличава с всяка изминала година в световен мащаб, а за Бългрия се смята, че ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване, сподели за "Хоризонт" д-р Миряна Сечанова, хирург – мамолог в Университетска болница Софиямед в столицата.
 
"Всяка година се диагностицират около 4000 нови случаи, апелът ми е към жените, не само през месец октомври да идват за прегледи и кабинетите ни да са пълни, а през цялата година да обръщат внимание на здравето си.
 
След пандемията жените забавиха още повече ходенето на профилактични прегледи.
 
Нека обаче да успокоим жените - не всяка бучка е рак на гърдата, категорична съм в това. Има много доброкачествени заболявания на гърдите и разбира се, не всички подлежат на оперативно лечение.
 
Когато са направени достатъчно образни изследвания, когато се вижда, че това е доброкачесвена лезия на гърдата, се преследява доста дълго време, без да се стига до оперативна намеса, каза за БНР д-р Сечанова.
 
Д-р Сечанова е с баща българин и майка македонка, но от дълги години цялото семейство живее в столицата.
 
По думите и независимо, че говорим за млечна жлеза, това не означава, че ако се направят хормонални изследвания може да се установи рак на гърдата, хормоните са важни, туморните маркери са важни, но образната диагностика е най-важна за реалната диагностика, категорична е д-р Сечанова.
 
"Сред образните изследвания важни са ехомамография, напълно безвреден и безболезнен е, той е по линия на НЗОК, мамографията, която е ренгенова снимка на гърдите и се смята все още, че тя е златният стандарт за доказване на заболявания на гърдите.
 
Много е важно е, че напоследък жените се насочват и за ЯМР, което за нас е много добре, защото идват с готово образно изследаване, като последната дума имат патолозите, поясни още д-р Сечанова, която е хирург и мамолог.
 
Снимка: Мая Данчева, БНР