EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Симона Попова, образен диагностик:Ехографското изследване на млечните жлези дава яснота за вътрешната структура на “бучките” и определя вероятността те са доброкачествени или злокачествени.

„Ехографията на млечните жлези е неинвазивен диагностичен метод, при който се използва специален апарат (ултразвукова сонда), която излъчва и улавя звуковите вълни за генериране на изображение на вътрешните структури на гърдата. Прилага се като скринингов или диагностичен метод при млади дами - до 40-45 г. възраст. При дами над тази възраст, ехографията е допълващо изследване, в случаите когато гръдната тъкан е по-плътна и по-трудно може да се визуализира само с мамография“. Това коментира д-р Симона Попова, образен диагностик в „Софиямед“.
 
Специалистът уточнява, че ехографското изследване дава яснота за вътрешната структура “бучките” и определя вероятността те са доброкачествени или злокачествени.
“Изследването е безболезнено, няма лъчево (радиационно) натоварване и няма повод за страх от провеждането му.”, изтъква д-р Попова.
 
 
Повече информация за изследването скрининг ехография вижте в секция Диагностика към Центъра за млечни жлези „Софиямед“ тук: https://shorturl.at/dbPgC