EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Лекари от ДКЦ "Софиямед" с участие в специализирана среща в световния ден за информораност за атопичен дерматит

В световния ден за информораност за атопичен дерматит -14 септември, Асоциация "Грижа за пациента“ и Асоциация на пациентите, активни в здравеопазването (АПАЗ), както и водещи експерти говориха с пациенти за живота със заболяването, съня, съвременните терапии, и полезния онлайн инструмемт Атопиметър.
 
 
Стана ясно, че близо 200 000 възрастни и 400 000 деца са с атопичен дерматит в България и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им.
По време на срещата д-р Катя Захариева- заместник председател на Столична лекарска колегия и дерматовенеролог в ДКЦ "Софиямед"-Люлин сподели опита си с прилагането на JAK инхибиторите при нейните пациенти с атопичен дерматит.
 
 
"Още първата ми пациентка, на която приложих това лечение, ми каза "Докторке, вие ми спасихте живота“. За съжаление пациентите в по-голямата си част не са информирани за това лечение и не отиват при специалист, за да им се предложи. Разбира се, дерматологът може да установи кои пациенти имат нужда и са показани за терапията с малки молекули“, каза д-р Захариева.
 
 
В срещата взе участие и д-р Гергана Манолова-дерматовенеролог в ДКЦ "Софиямед".
От мащабно проучване сред пълнолетни хора с тежка форма на атопичен дерматит, проведено от Европейската федерация на асоциациите на пациентите с алергии и заболявания на дихателните пътища (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations, EFA), става ясно, че:
- 1 от 4-ма пациенти не може да се справи с атопичния дерматит и не е в състояние да го контролира.
Много хора с това заболяване не гледат оптимистично на живота с атопичен дерматит, като 39% от пациентите се чувстват виновни, че се чешат, а 31% се чувстват несигурни.
Много хора с атопичен дерматит се срамуват от заболяването си и се опитват да го прикрият, а 61% от пациентите имат чувството, че заболяването им налага какви дрехи да обличат.
- Емоциите по отношение на собствената личност често са негативни, като 32% от хората с атопичен дерматит се чувстват нервни, а 28% изпитват затруднения да се съсредоточат и се притесняват за живота си.
- Един на всеки трима се опитва да избягва физически контакт с други хора, а 39% от участниците смятат, че интимните им отношения са проблемни.
- Хората с атопичен дерматит са изложени на по-висок риск от психични разстройства, включително тревожност, депресия, синдром на дефицит на вниманието/хиперактивност и суицидни мисли, като рискът нараства с увеличаване тежестта на заболяването.
 
 
Повече за срещата четете тук: https://shorturl.at/GeQI8