EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Ралица Вучкова, образен диагностик:Мамографията е основен метод в диагностиката при рак на млечната жлеза при жени на и над 40г.

"Дигиталната мамография е образен метод с висока разделителна способност, при който с ниско лъчево натоварване се изобразяват в детайли структурите на млечната жлеза. За сравнение, нивото на радиация по време на мамография е приблизително същото, на което е подложен човек при 6 часов полет със самолет. Тя е основен метод в диагностиката и единственият сертифициран такъв за скрининг на рисковия контингент при рак на млечната жлеза при жени на и над 40 годишна възраст.
 
“С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които при физикален преглед от специалист, не биха могли да бъдат опипани. Чрез мамографията могат да се видят малки отлагания на калций, които може да са индикатор за ранни форми на рак. Желателно е преди изследването да не използват пудри, дезодоранти или лосиони, тъй като частици от химикалите, които те съдържат, биха могли да доведат до влошаване на качеството на получените изображения. При пациентки с тежка фамилна обремененост(баба/майка/сестра с карцином на млечната жлеза) и при суспектна находка от другите образни изследвания-препоръчване провеждане на ЯМР на млечни жлези, с цел диагностично уточняване и преценка за хирургична намеса“, коментира д-р Ралица Вучкова, специалист по образна диагностика в „Софиямед“.
 
Повече информация за изследването скрининг мамография вижте в секция Диагностика към Центъра за млечни жлези „Софиямед“ тук:https://shorturl.at/dbPgC