EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Невролози, професионалисти по здравни грижи и рехабилитатори от „Софиямед“ с отличия от XXIII Национален конгрес по неврология с международно участие

На 30.05.24 – 02.06.2024 г. в хотел Интернационал, к.к Златни пясъци се проведе XXIII Национален конгрес по неврология. Конгресът протече с българско и международно участие и се разгледаха актуални теми от диагностиката и лечението на съдови, възпалителни, дегенеративни и др. заболявания на нервната система. http://www.nevrologiabg.com/events/bulgaria/xxiii-national-congress-of-neurology/

 

За поредна година екипът на Клиника по неврология в УМБАЛ „Софиямед“ под ръководството на доц. д-р Велина Гергелчева, д.м., получи признание под формата на грамоти за участие с постери.

 

Грамота за постер „Сензорна атаксична невронопатия с паранеопластична генеза – клиничен случай“ получи д-р Мирена Вълкова.

 

В сесия „Здравни грижи“ се представиха с презентации рехабилитатори Иван Жингов и Давит Сидике под ръководството на гл.ас. Слава Христова на теми: „Кинезитерапията като компонент от комплексното лечение при NO2 асоциирана миелопатия и аксонална полиневропатия за долни крайници – клиничен случай“ и „Роля и място на позиционното лечение за профилактика на вторичните деформитети при деца с невромускулни заболявания“.

 

Старша медицинска сестра Теодора Трифонова, медицинска сестра Маргарита Маринова и медицинска сестра Еминушка Врачева и екип също бяха отличени с грамоти за участието си в първа постерна сесия: Мозъчно-съдови заболявания- диагностика и лечение. 

 

Медицинска сестра Еминушка Врачева представи изключително актуалните теми: „Поведение  на специалистите по здравни грижи при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт и диференциране от наподобяващи състояния в спешен порядък“ и „Протокол за оценка на дисфагия при инсулт“. 

 

Проведоха се дискусии и се направиха заявки за бъдещи проекти и оптимизиране на екипната високо специализирана медицинска дейност при спешни ситуации.

 

Участниците в конгреса се обогатиха със знания и контакти с колеги от цялата страна.

 

Ежегодно екипът на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Софиямед" и гл.ас. Слава Христова предават своя опит, знания и умения в рамките на редовно обучение на студенти медици -на английски и български език, специалисти по здравни грижи и рехабилитатори от СУ "Св. Климент Охридски".