EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Пациент с три вродени сърдечни дефекта избра „Софиямед“, вместо клиника в Лондон

36-годишният Стефан се прибира в България, за да потърси медицинска помощ, след като двукратно посещава спешните звена на две болници в Лондон, но така и не достига до консултация със специалист и комплексните изследвания, от които се нуждае.


В „Софиямед“ съдбата го среща с проф. ИветаТашева- началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология, която преценява състоянието му като силно обезпокоително, поради симптоми и прояви на сърдечна недостатъчност. В продължение на три дни работата на сърцето му бива стабилизирана с медикаменти, за да могат да бъдат направени нужните инвазивни изследвания.


Осъществяват се селективна коронарна ангиография, дясна сърдечна катетеризация и ядрено-магнитен резонанс в ускорен порядък. Изследванията доказват наличието на комбинация от три вродени сърдечни дефекта, които са причина за тежкото състояние на Стефан при постъпването.


След приключване на диагностичния процес,
следва обсъждане на случая от интердисциплинарен екип, който освен проф. Ташева, включва и д-р Ивилин Тодоров - началник на Отделение по Кардиохирургия и д-р Тодор Димитров - кардиолог и ехокардиографист в Отделение по Кардиохирургия.


Взима се решение за оперативно лечение в ускорен порядък, поради неблагоприятните условия, в които работи сърцето на Стефан.

Операцията извършва екип, ръководен от д-р Тодоров. Отличният резултат от корекцията бива потвърден още в операционната чрез трансезофагеална ехокардиография, осъществена от д-р Димитров.

 

Само седмица след операцията, Стефан е готов да се прибере при семейството си, което го очаква с нетърпение. Той е напълно раздвижен и способен да осъществява всички ежедневни дейности, като все пак трябва да спазва подробните указания, които получава от екипа лекари при изписването си днес.


"Стефан имаше аневризма на десния синус на Валсалва с руптура към изходния тракт на дясна камера, значим перимембранозен дефект и малък дефект в мускулната част на междукамерната преграда. Помпената функция на сърцето му беше понижена, сърдечните кухини бяха разширени. Наложи се освен да затворим дефектите, също така и да поправим трикуспидалната му клапа. Така сърцето на Стефан работи по нов, значително подобрен начин и аз съм оптимист за неговото бъдеще", каза д-р Тодоров.

 

От своя страна по време на изписването си от лечебното заведение Стефан споделя, че трябва да имаме доверие в българските лекари. В неговия случай това е имало огромна роля за успешното лечение.