EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Зорница Керезова гастроентеролог в УМБАЛ "Софиямед": Добавки - да, но не без мисъл и причина

Д-р Зорница Керезова завършва Медицинския университет в Пловдив през 2013 г. Придобива специалност "Гастроентерология" през 2018 г. Тя е част от екипа на Отделението по инвазивна гастроентерология в УМБАЛ "Софиямед".
 
Петя БАХАРОВА, Ивет САВОВА 
Вестник Филтър Стр. 11
 
 
-Доктор Керезова, у нас от доста време има бум в предлагането на различни пробиотични добавки. С какво точно са полезни те и ще се намали ли качеството на живот, ако не ги приемаме?
Пробиотиците са храни или хранителни добавки, съдържащи живи микроорганизми, които в определени количества поддържат чревната микрофлора и микробаланс. Съществуват достатъчно доказателства, позволяващи препоръчването на пробиотиците като ефикасно средство за поддържане на нормална чревна функция по време на антибиотично лечение. Все пак липсват конкретни препоръки за прием на пробиотик при нездравословно хранене или като начин на превенция срещу някои заболявания. Като гастроентеролог аз насочвам моите пациенти към прием на определен пробиотик при наличие на съответните оплаквания или рецидивиращи състояния, налагащи лечение. При липса на такива рядко препоръчвам пробиотик като част от здравословния начин на живот.
 
 
Означава ли това, че не е препоръчително да използваме пробиотици просто защото е модерно?
Медицински специалист не би препоръ-. чал подобна консумация без причина. Със сигурност пробиотикът няма да ни навреди, но е спорно дали ще има позитивно влияние. На пазара се предлага огромно разнообразие от пробиотици с различни ефекти - най-модерните и може би най-търсени са тези за отслабване.
 
 
Когато сме на антибиотик, трябва ли да пием пробиотик?
При антибиотична терапия наистина има смисъл да се приема и пробиотик. Между приема на антибиотик и пробиотик трябва да има минимум два и най-добре три-четири часа отстояние, като няма значение кое се приема първо. Стартирането на пробиотичния прием трябва да стане максимално рано и да продължи седмица-две след спиране на антибиотичното лечение.
 
 
Всеизвестно е, че има пробиотични храни, като киселото мляко. Ако не ги консумираме, добре ли е да приемаме пробиотик?
Ферментиралите храни като кимчи, туршия, кефир, камбуча са източник на полезни бактерии, които могат да допринесат за добро чревно здраве. Независимо от това те не предоставят терапевтична доза пробиотици, които да подобрят нарушената чревна микрофлора и да подобрят чревния микробаланс при заболяване. Тогава е необходима суплементация с предписани пробиотици като хранителна добавка.
 
 
Има ли състояния, при които са противопоказни?
За по-голямата част от хората пробиотиците са безопасни, рядко има странични реакции или непоносимост. По-внимателно се подхожда при деца, при хора с нарушен имунитет и циротици.
 
 
Вие какво препоръчвате за добър чревен баланс?
На първо място - качествена и разнообразна храна. Много се спекулира с киселото мляко, но то продължава да се препоръчва, както и ферментирали продукти. Не бих препоръчала редовен прием на пробиотик на хора без субективни оплаквания или състояния, налагащи редовен прием на този вид хранителни добавки.